söndag 25 november 2018

Novelltävling

Veckorna går snabbt så här års och det blir inte mycket skrivtid. Men jag skriver romanen i huvudet, kommer på idéer och uppslag som jag fyller på i mitt synopsis.

Mellan varven har jag i alla fall färdigställt ett alster. Jag har nämligen skrivit en novell som jag skickade in till en stor nationell tävling. Roligt och annorlunda att testa novellformatet igen, för första gången på många år!

Så här lyder inledningen av novellen:
Det borde faktiskt regna.
Gör det inte alltid det på film när någon just ska dö? Fast kanske inte i verkligheten.
Några glasskärvor glimmar till i ljuset från gatlyktan och Maria tar ett långt kliv över dem. Lite fånigt egentligen. Vad spelar det för roll om hon får glas i foten nu?

söndag 28 oktober 2018

Fiskeslavens resa





Mitt pågående romanprojekt har arbetstiteln Fiskeslavens resa och skildrar både situationen för det statslösa folket rohingya från Myanmar (Burma) och en flyktings väg till vårt land.


Kort introduktion:
Ace av rohingyafolket kidnappas och blir fiskeslav på ett av de ökända spökskeppen utanför den thailändska kusten, där våld och död blir hans vardag under lång tid. Men världen utanför slaveriet är inte mycket bättre, ingenstans är rohingyer välkomna.

När en mörk hemlighet om hans förflutna uppdagas förstår Ace att det är hans öde att aldrig bli lycklig. Den enda som verkar tro att han kan bli något bättre är en flicka på andra sidan jordklotet, i ett långsmalt rike längst uppe i norr. Ska han någonsin träffa henne igen?

Fiskeslavens resa är den första roman jag skriver som utspelar sig någorlunda i vår tid och vår värld, vilket har krävt en hel del research. Jag har läst nyheter och andra artiklar om rohingyerna, sett dokumentärer och noga studerat Googles fantastiska satellitkartor. 
På kartan har jag rest på landsvägar i Phuket, vandrat över bergen i indiska Kashmir och färdats genom Europa.

Tack vare detaljerade reportage under flyktingvågen 2015 har jag också sett bilder och läst vittnesmål steg för steg från färden med gummibåt över Medelhavet via Turkiet till Grekland och därifrån hela vägen till Sverige längs rutten som kallades "highway Europa".

I skrivande stund är mitt synopsis färdigt och jag har kommit 10 kapitel in i berättelsen. Fortsättning följer...


Paradisplaneten 2



I den andra, fristående delen i min opublicerade framtidsserie Paradisplaneten möter läsaren flera av personerna från första boken några år senare. Dessutom introduceras nya karaktärer, bland annat Virvel av nomadfolket på det öde Gräslandet och en svensk missionärsfamilj.

Här är en kort introduktion till Det öde landet:
Virvel får ett ultimatum av sin far: hon måste hitta en make innan hösten om hon inte vill bli bortgift som tredje fru åt hans gode vän. För att hjälpa henne på traven skickas hon iväg som guide och hästskötare åt en grupp män som ska utforska det vidsträckta Gräslandet hela sommaren. Men vad är det för ett hemligt uppdrag de är ute på? 
I Nordhamn har Kristina blivit placerad på en strikt internatskola där hon gör sitt bästa för att bli populär i klassen. Men vad skulle hennes föräldrar säga om de visste vad hon har för sig på kvällarna? Lilja, som bor i samma stad, har precis börjat arbeta igen efter barnledigheten. Hon har fått en ny kollega, den charmige Flynn. De är förstås bara vänner, inget mer …

Paradisplaneten 1



Paradisplaneten är en ännu opublicerad serie med fristående delar. Genren är - för förlagen - kanske lite knepig, det är en lightversion av science fiction som jag kallar framtidsroman.
Serien passar ungdomar och vuxna.

Här är en kort beskrivning av den första romanen i serien med arbetstiteln Budbärarna från himlen:

Abbe har väntat hela sitt liv på budbärarna från himlen, de som profeterna talade om. Men när en farkost från rymden störtar i staden är han inte längre så säker. Är det verkligen de här bleka, sorgliga varelserna som ska rädda världen?
Lilja har all anledning att tycka illa om besökarna, men när hon möter en av dem är han inte alls som hon trott. Han ser ju nästan ut som en människa. Vågar hon trotsa myndigheternas förbud och hjälpa honom fly?
Budbärarna från himlen är en framtidsberättelse med ämnen som är tidlösa: kärlek, förlåtelse och rädslan för det okända.

Två av delarna i serien är färdigskrivna och del 1 har jag skickat till flera förlag, men har bara fått napp från hybridförlag (där man bekostar utgivningen själv) vilket jag inte är intresserad av.

De tre första kapitlen i romanen kan du läsa här.

Drakflickan



Den första bok jag skrev var en barnbok. Drakflickan är en saga, berättad i klassisk stil och gavs ut år 2008 vid ett mindre, idag nedlagt förlag.
Eftersom manuset aldrig granskades av lektör innan utgivning finns det en hel del brister.

Jag har planer på att i framtiden ge ut boken på nytt, i omarbetad form. Men det är inget jag sysslar med aktivt just nu.


Ur inledningen:
Man hade sett en livs levande drake! Hela slottet var i uppror. Överallt, i alla korridorer och salar pratades det om det oerhörda som hade hänt. En drake, och dessutom uppe i Blåbergen som låg helt nära huvudstaden! Det hade aldrig funnits några drakar i landet förut. Varifrån hade den kommit? Vad gjorde den där? Var det verkligen en riktig drake? Fanns det verkligen drakar annat än i sagorna?
Alla i slottet tisslade och tasslade. Köksan Gerda tisslade, pigan Lilly tisslade, betjänten Andersson tasslade och pagerna Anton och John viskade. Hovmästare Gunnar sade visserligen ingenting eftersom han var stum och i det här landet hade man inte uppfunnit teckenspråket ännu, men han lyssnade på de andra och nickade och hummade, för det kunde han.

Hela boken kan läsas här.



Författarblogg

Jag har under några år sysslat med skrivandet vid sidan om arbetet, men hittills inte bloggat om detta.
Tanken är att det nu ska bli ändring på den saken.

På den här sidan kommer jag bland annat lägga ut smakprov av mina texter, och såklart även skriva något om hur processen går.